بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، حسین سپیدنامه سرپرست هیأت باستانشناسی 12 بهمن 1401 با اشاره به اینکه محوطه 29 در در فاصله 5/5 کیلومتری جنوب سد چمشیر و یکهزار و 700 متری غرب دژ چمچرو به خط مستقیم قرار دارد،گفت: کاوش در محوطه 29 در محدوده حوضه آبگیر سد چمشیر با ایجاد دو ترانشه با ابعاد 11 در 11 متر و یک ترانشه 16 در 6 متر آغاز شد.
او افزود: دژ چمچرو یکی از دژهای مستحکم بوده، که جایگاه آن در شناخت حیات سیاسی- اجتماعی منطقه کوهگیلویه و جنبش مذهبی اسماعیلیان طی سدههای آغازین و میانه اسلامی مغفول مانده است.
این باستانشناس اظهار کرد: بقایای استقرارگاههای پیرامونی این دژ از جمله محوطه 29، میتواند به درک ما از حیات اجتماعی و شکلگیری استقرارهای مرتبط با این دژ در جنوبغربی ایران و کوره اَرجان کمک فراوانی کند.
سرپرست هیأت باستانشناسی گفت: بنابراین کاوش محوطه 29 به منظور شناخت کیفیت استقراری، پلان و فضاها و بقایای معماری، شناخت کارکرد و پیشینه ساخت بناهای محوطه 29 با استناد به شواهد باستانشناختی با خواناسازی پلان کامل بنا و همچنین مستندنگاری یافتههای غیرمنقول مانند معماری و یافتههای منقول مانند سفال و هر گونه آثار دیگر انجام شد.
او خاطرنشان کرد: با توجه به کاوش ترانشهها، بنای محوطه 29 شامل تعدادی فضا یا اتاق مسکونی حول یک حیاط مرکزی و دارای دیوارهایی با ارتفاع حدود 130 سانتیمتر در بیشترین قسمت بوده است.
سپیدنامه با بیان اینکه پیرامون بنای کاوش شده، بناهای دیگری وجود دارد که تا حدودی پلانی مشابه با بنای کاوش شده دارند، تصریح کرد: با توجه به بقایای معماری، الگوی استقرارهای کوچنشینی در منطقه، مشخص شد بنای تاریخی کاوش شده در محوطه 29 یک سکونتگاه متعلق به جامعه دامپرور نیمه یکجانشین است که اواخر پاییز تا اوایل بهار را در این ناحیه برای چرای دامهای خویش سپری و احتمالا در فصول دیگر به ارتفاعات بالاتر کوچ میکردند.
سرپرست هیأت باستانشناسی افزود: با توجه به شواهد باستانشناختی احتمالا ناحیه دژ چمچرو در یک دورهای با افزایش جمعیت روبهرو بوده است که شواهد این امر در مسدود شدن برخی ورودیها و اضافه شدن فضاهای مسکونی جدید به فضاهای قبلی دیده میشود.
او با بیان اینکه یافتههای منقول نشان میدهد بنای محوطه 29 از لحاظ زمانی قابل انتساب به سدههای نخستین اسلامی تا دوره سلجوقی است، اظهار کرد: سفالهای یافت شده از مناطق مختلف بنا قابل مقایسه با سفالهای یافت شده از قلعه چمچرو است، بنابراین میتوان بر همزمانی بنای 29 با دژ چم چرو و اهمیت شکلگیری استقرارگاههای این ناحیه با دژ یاد شده تاکید داشت.
انتهای پیام/
انتهای پیام/